مصاحبه با سرکار خانم ناهید سپهری راد، کارشناس مرکز تحقیقات بیماری های عفونی و گرمسیری

هدف از انجام این مصاحبه آشنایی با دانش، تجربهها و مهارتهای کارشناسان در حوزه تحقیقاتی است.
1.لطفاً در مورد سابقه کاری خود در حوزه پژوهش توضیح دهید. چه پروژههایی را انجام دادهاید؟
از سال 1390 در مرکز تحقیقات بیماری های عفونی و گرمسیری دانشگاه علوم پزشکی زاهدان مشغول به کار هستم و به عنوان مجری و همکار طرح های تحقیقاتی مصوب در دانشگاه همکاری داشته ام. همچنین به عنوان کارشناس مسئول دستگاه های Real time PCR وSequencing Genetic Analyzer در آزمایشگاه جامع تحقیقات فعالیت دارم. از سال 1402 به عنوان مدیر پژوهش در پژوهشکده در انجام امور مربوط به هسته های پژوهشی و پیگیری روند انجام طرح های تحقیقاتی فعالیت دارم.
نتایج حاصل از طرح های تحقیقاتی که اینجانب در انجام مراحل مطالعاتی و آزمایشگاهی آ نها دخیل بوده ام، در 21 مقاله در پایگاه های علمی ISI, Scopus و Pubmed به چاپ رسیده است(https://scholar.google.com/citations?hl=en&user=zc1jgHoAAAAJ&view_op=list_works&sortby=pubdate(. .
همچنین در سال های 1392،1395 و 1402 موفق به کسب عنوان پژوهشگر برتر حوزه معاونت و تحقیقات دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، شده ام.
2.آیا تجربهای در همکاری با تیمهای پژوهشی مختلف داشتهاید؟ چگونه با چالشها در این زمینه مقابله کردهاید؟
بله. اصولا انجام کارهای تحقیقاتی با ارزش، در قالب کار گروهی و تیمی نتیجه بهتری دارد. اینجانب در انجام طرح های تحقیقاتی متعددی با مراکز تحقیقاتی دیگر در مجموعه دانشگاه علوم پزشکی زاهدان و همینطور سایر دانشگاه ها نظیر بخش سل انستیتو پاستور ایران، بخش ویروس شناسی دانشگاه بقیه الله و دانشگاه آزاد اسلامی واحد زاهدان همکاری داشته ام که اکثر آن ها بصورت مقالات پژوهشی منتشر شده است.
از ابتدای شروع پروژه های تحقیقاتی مشترک، مشخص نمودن شرح وظیفه هر کدام از اعضا یا مراکز و همچنین مشخص نمودن یک ناظر جهت پیگیری روند انجام پروژه، مهمترین عاملی است که تاثیر مهمی در پیشرفت انجام طرح تحقیقاتی دارد.
3.چه اقداماتی برای حل مشکلات عملیاتی و ارتقای کیفیت پژوهش انجام دادهاید؟
در چند سال اخیر، با تشکیل هسته های پژوهشی مساله محور و محصول محور (بر اساس اولویت های پژوهشی منطقه) در پژوهشکده، بستر مناسبی فراهم آمده است تا اعضای هیئت علمی و کارشناسان با توجه به تخصص خود در هسته های پژوهشی فعالیت نمایند که شامل نوشتن پروپوزال، انجام مراحل مطالعاتی و آزمایشگاهی و پیگیری روند اجرای طرح است. که نتیجه فعالیت هسته ها تا کنون، منجر به تعریف د ه ها عنوان طرح تحقیقاتی و تصویب آن شده است.
4.با چه تکنیکهای آزمایشگاهی آشنایی دارید؟
اینجانب در مجموعه پژوهشکده و آزمایشگاه جامع تحقیقات، کارشناس مسئول دستگاه سکوئنسینگ و ریل تایم پی سی آر هستم. به تکنیک های ملکولی شامل استخراج اسید نوکلئیک، انجام انواع واکنش های PCR و Real Time PCR، الکتروفورز، مسلط هستم و همچنین در انجام آزمایشات میکروبی( کشت، تشخیص، انجام تست های بررسی حساسیت ضدمیکروبی نظیر آنتی بیوگرام، تعیین MIC و MBC، بیوفیلم) و انجام آزمایشات الایزا نیز مهارت دارم.
5.آیا این تکنیکها را در پروژههای تحقیقاتی به کار بردهاید؟
بله در اکثر پروژه های تحقیقاتی که کار کرده ام تکنیک های ملکولی و آزمایشات میکروبی کاربرد داشته اند. همچنین طی سالیان در بحث آموزش این تکنیک ها به دانشجویان، محققین و همکاران نیز فعال بوده ام.
6.به نظر شما استفاده از چه ابزارهایی در حوزه تحقیقاتی به زودی رایج خواهد شد؟ چگونه خود را برای این تغییرات آماده میکنید؟
استفاده از تکنیک های جدید آزمایشگاهی که به نظرم با فراهم آوردن شرایط مناسب جهت آموزش کارشناسان مجموعه می توان در جهت همسو شدن با تحولات علم در این مورد قدم برداشت. برگزاری کارگاه های تخصصی و دعوت از اساتید مجرب در این زمینه و یا فراهم آوردن شرایط حضور و شرکت کارشناس در دوره های تخصصی برگزار شده در سایر مراکز علمی می تواند موثر باشد.
امروزه استفاده از هوش مصنوعی در تمام علوم کاربردی شده است. بالتبع در زمینه علوم پزشکی نیز می توان از آن بهره برد. بنظرم برگزاری دوره های آموزشی هوش مصنوعی در زمینه مباحث مرتبط با نیاز پژوهشگران می تواند در توانمندی اعضاء مجموعه موثر باشد.
comment